A köszvény kezelése hagyományosanA köszvény kezelése során az első körben két dolgot tesz az orvos:

Megpróbálja csökkenteni a rohammal járó heves fájdalmat. Erre leghatékonyabb készítmények az úgynevezett nem szteroid típusú gyulladásgátló készítmények (indomethacin, ibuprofen stb.). Közös jellemzőjük, hogy csökkentik a szervezet káliumszintjét is, ezért ennek pótlásáról sem szabad megfeledkezni. Ellenkező esetben a köszvényes beteg állapota nagymértékben romolhat.

Húgysavszint csökkentő készítményekkel próbálja meg gátolni a húgysavfelesleg kialakulását, illetve feloldani a már kialakult és kivált kristályokat. Sajnos ezek a készítmények is komoly mellékhatásokat váltanak ki, ezért sokan nem bírják tartósan szedni.
A gyógyszeres terápia kellemetlen mellékhatásainak mérséklése érdekében fokozott jelentőségűvé válhat az életmód megváltoztatása, melynek meghatározó eleme a megfelelő táplálkozás.

A köszvény kialakulásában meghatározó szerepet játszik a táplálkozás. A betegség egyik kiváltó oka lehet a sok purinvázas vegyületet tartalmazó ételek rendszeres, néha mértéket nélkülöző fogyasztása. Emellett egyes élelmiszerek közvetve növelik a húgysavszintet. Például a kávé koffeintartalma a vese működését a köszvényes szempontjából károsan befolyásolja, mérséklődik a húgysavkiválás. Az alkohol hatása hasonló. Másik példa a fagyasztott élelmiszerek esete, melyekben a tárolás során bekövetkező E-vitamin csökkenése vált ki húgysavszint-emelkedést!

A köszvény során a vitaminhiány nem a betegség következményeként alakul ki, hanem a betegséghez vezető helytelen táplálkozás eredménye. A köszvény kialakulása során a nagy valószínűséggel a beteg vitaminbevitele sem volt kielégítő. A vitaminhiányt tekinthetjük a betegség egyik okának is.

A következő vitaminok hiányát észlelték az eddig elvégzett vizsgálatok során:

B-vitamin-család, elsősorban a folsav, a B5- és B12-vitaminok,
C-vitamin,
E-vitamin.
A B-vitamin-család egyik tagja, a B3-vitamin, más néven a niacin kétarcú a köszvényes számára. Kis mennyiségben a napi szükséglet erejéig mindenképpen pótolni kell, de nagyobb mennyisége (naponta 30 mg felett) emeli a húgysav szintjét a vérben. A sörivás is ezért káros többek között. A sör B-vitaminokban - különösen B3-vitaminban - gazdag. Egyes esetekben ezért tekintik a mértékletes sörfogyasztást hasznosnak. De a köszvényesek esete nem ez, számukra a sörivás tilos, mivel alkoholtartalma tovább ronthatja a helyzetüket.

Táplálkozás, vitaminpótlás

A köszvényben szenvedő beteg számára létkérdés a körültekintő, átgondolt táplálkozás. Hely hiányában itt nem áll módomban ennek részleteire kitérni, ezért csak pár szóban említem meg legfontosabb elveit. A beteg számára két tényező betartása elengedhetetlen:
Igyon nagyon sok tiszta vizet, esetleg ásványvizet. A köszvényesek napi vízszükséglete több mint 3 liter! A fokozott folyadékpótlás hígítja a vért, csökken a húgysav-koncentráció, fokozódik ürülése. Vigyázat! A tiszta víz NEM azonos a desztillált vízzel, mint ahogy azt egyes, például az interneten publikáló  szakértők  javasolják. A desztillált víz fogyasztása felborítja a szervezet sóháztartását. A napi szükséglet desztillált vízzel történő fedezése rövid úton életveszélyessé válhat!

Kerülje a purinvázas vegyületeket tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Ezek közül legfontosabb a hús (elsősorban a marha és a disznó, de sajnos a baromfihús és a hal is tartalmaz ilyen anyagokat, bár jóval kisebb mennyiségben), a kávé és a növényi eredetűek közül a hüvelyesek (bab, borsó).

A vitaminbevitellel kapcsolatban a következőket célszerű megfontolni:

B-vitaminok

A B-vitamin-család számos tagjával kapcsolatban derült már ki pozitív hatás a köszvény és a reumás megbetegedések kezelése során, amennyiben a napi szükségletet többszörösen meghaladó mennyiségben alkalmazták. Azonban a kutatók következtetése mégis a legtöbb esetben az volt, hogy csak a teljes B-vitamin-családot tartalmazó készítmények fogyasztását ajánlják a napi szükséglet nem meghaladó mennyiségben. A szólóban nagy mennyiségben bevitt vitamin felboríthatja a szervezet egyensúlyát, melynek következményei nem számíthatók ki előre, és elveszhet a nagy dózissal elérhető pozitív hatás minden előnye.

Egy időben az orvosok a köszvényeseknek 10 mg-os folsavtablettát írtak fel (A napi szükséglet 0,4 mg). Később kiderült, hogy a betegségre gyakorolt kedvező hatásért nem a folsav, hanem annak egyik szennyező anyaga a felelős. Ugyanakkor a nagy mennyiségű folsav bevitele elfedheti egy esetleges B12-vitamin-hiányt, valamint sok embernél gyomor- és bélpanaszokat okoz. Számos esetben nincs tisztázva a nagy adag folsavbevitel következménye.

A B5-vitamin (pantoténsav) fokozott bevitele tűnik még ígéretesnek. Számos esetben alkalmaztak 50-100 mg-os dózist, amikor is a húgysavszint jelentős csökkenését észlelték. A napi pantoténsav-szükséglet 5-10 mg. A számos kedvező tapasztalat ellenére a szakemberek óvatosak. A pantoténsav-túladagolás esetleges következményeiről nem sokat tudunk. Eddig még senki sem figyelt meg káros mellékhatást, de ez önmagában ugyan kecsegetető, de nem ok a megnyugvásra. Valószínűleg ez az oka, hogy a vizsgálatokban használt mennyiségű pantoténsavat tartalmazó gyógyszer nem létezik.

C-vitamin

A C-vitamin esete sajátos. A szakemberek egy része javasolja, másik része kifejezetten tiltja fokozott mennyiségű bevitelét köszvényben szenvedők számára. A napi szükségletet - ahogy azt a C-vitamin esetében már megszokhattuk - nem tartják elegendőnek azok, akik meggyőződéssel javasolják pótlását. Sajnos nem áll rendelkezésre semmilyen vizsgálat, amelyre támaszkodva állást lehetne foglalni a pótlás szükségességéről és mennyiségéről. A tanácstalanságot csak azzal hidalhatjuk át, hogy a napi szükségletet biztosítjuk szervezetünk számára. 60-120 mg C-vitamin rendszeres beviteléről még nem írták le, hogy ártalmas lenne a köszvényesek számára. A napi adag emelése már azért sem ajánlatos, mert egészséges emberek esetében sem bizonyították egyértelműen a megnövelt bevitel veszélytelenségét.
A C-vitamin hiányát leírták ugyan köszvényesek esetében, de ez az egyoldalú táplálkozás következménye és nem indokolja a hiány megszüntetése érdekében a túlzott bevitelt.

E-vitamin

A purinvázas vegyületekben szegény élelmiszerek E-vitamin-tartalma is alacsony. A köszvényesek számára kötelező diéta mindenképp E-vitamin-kiegészítésre szorul. Az E-vitamin kiváló szabadgyök-fogó tulajdonságú molekula. Feltételezik, hogy jelenléte pótolja a húgysavszintcsökkentéssel járó gyökfogóképesség-romlást. A kérdés itt is a pótlandó mennyiség. A legtöbb esetben a napi 100-800 mg közötti javasolt E-vitamin-bevitellel találkozhatunk a különböző hírforrásokban. Az E-vitamin esetében sem áll támpontként rendelkezésre olyan vizsgálat, amelyre hivatkozva megnyugtatóan meg lehetne határozni a beteg számára szükséges napi mennyiséget. A C-vitaminnal szemben itt annyival jobb a helyzet, hogy az E-vitaminnak gyakorlatilag nem ismert az a mennyisége, melyet bevéve káros mellékhatások lépnének fel. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki saját belátása szerint tetszőleges mennyiséget fogyasszon rendszeresen. De a napi szükséglet két-háromszorosát (100-150 mg) egy köszvényes beteg szedheti és várhatóan állapota javulni fog.

Kvercetin

A flavonoidok jótékony hatása többször is szóba került már. A köszvény esetében a kvercetin neve fordul elő leggyakrabban. Hatékony antioxidáns a legtöbb flavonoidhoz hasonlóan. Gátolja a húgysavképződéshez szükséges xantinoxidáz enzim működését. Számos gyógyszer is ezzel a mechanizmussal próbálja javítani a köszvényesek állapotát. A legjobb kvercetinforrás az alma, az áfonya, a ribizli és a hagyma. A naponta szükséges mennyiség nincs pontosan meghatározva. A legtöbb esetben 200-300 mg a javasolt mennyiség. Sajnos a kvercetin nagyon rosszul szívódik fel. A bevitt mennyiség kb. 2%-a jut csak a véráramba. A többit bélbaktériumok hatástalan származékokká alakítják át. Szerencsére itt sem ismert semmilyen káros mellékhatás!

Forrás: Dr. Szabó Oszkár
(Természetgyógyász Magazin, 2003. június) 

 

     

 

 

További tudnivalók

•  Mi ez? Reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis)

•  A betegség legismertebb oka

•  Az ízületi gyulladás tünetei

•  A betegségben szenvedőknek néhány javaslat

•  Milyen a betegség várható lefolyása

•  A reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) időskori betegség?

 

 

Másodállás

 

 

 

 

 

vissza a címoldalra

izuleti-gyulladas.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu